ESO / BATXILLERAT

Claret Divulga

En el marc d’activitats del Claret Divulga, aquesta setmana (del 15 al 19 de novembre) l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha gaudit de diferents activitats i en destaquem:

  • Exposició a l'IEC "Mol·lècules que ens han canviat la vida": Els nois i noies de 2n d'ESO han visitat l'Institut d'Estudis Catalans. L’objectiu principal de l’exposició és transmetre als joves, d’una manera atractiva i entenedora, la contribució de la ciència en general i de la química en particular a la qualitat de vida. L’exposició aprofundeix en algunes de les molècules que han marcat un abans i un després, que han obert nous camins per a viure més i millor i que han contribuït a resoldre problemes endèmics.
  • Taller "Tractament de dades": Segur que us han parlat del mètode científic: per explicar fenòmens observats es formulen hipòtesis, es recullen dades per mitjà d’experiments, s’analitzen i finalment s‘extreuen conclusions. És així com la ciència avança, i no ho podria fer sense la estadística, que dóna les eines matemàtiques per a fer un anàlisi de les dades vàlid i rigorós. L’objectiu del taller és donar algunes d’aquestes eines que puguin resultar útils a l'alumnat de 2n de Batxillerat pel seu treball de recerca. Entendrem quan les podem utilitzar i quina informació ens proporcionen, mentre les apliquem a diferents exemples.
  • Visita al museu mNACTEC: Els nois i noies de 4t ESO han visitat el museu mNATEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) a Terrassa. Un museu que mostra l'evolució de la ciència i la tècnica a Catalunya, la seva aplicació industrial i la seva incidència social. Durant el seu recorregut, han realitzat diferents tallers com, per exemple, de física i de química.
  • Taller de Biologia Evolutiva: Un oceà ple de microplàstics: ens adaptarem. Hem participat d'un taller a càrrec de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) i l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) per abordar la problemàtica dels microplàstics al medi marí. L'alumnat ha hagut de dissenyar la seva pròpia proposta d'espècie capaç d'adaptar-se a aquest entorn. T’imagines un món on els oceans estiguessin plens de microplàstics? Creus que apareixerien noves formes de vida marina, o que algunes espècies s’adaptarien a aquest entorn?

Com ens agrada el Claret Divulga! Experimentem, vivim i descobrim la ciència, l’emprenedoria, l’art i la comunicació!