Les universitats i institucions de recerca de Catalunya proposen un gran ventall de programes, tallers i activitats per incentivar les vocacions científiques i tecnològiques, fomentar l'emprenedoria i la creativitat, detectar el talent, afavorir l'afició per diferents àmbits de coneixement i apropar el món universitari i laboral als estudiants.

Aquests programes i activitats es classifiquen en dos grans grups, els que són de caràcter voluntari ja que la majoria es desenvolupen fora de l'horari lectiu (en caps de setmana i estiu), i els que es fan en horari lectiu i que per tant s'inclouen dins de la programació del curs.

Activitats de caràcter voluntari

Des de l'escola incentivem al màxim la participació en aquest tipus d'activitats, els animen a participar-hi, els informem, els assessorem, els ajudem en el procés d'inscripció i elaborem les cartes de recomenació per a que siguin admesos.

  • Bojos per la ciència

    El programa Bojos per la Ciència ofereix deu cursos diferents en col·laboració amb centres de recerca i institucions d'excel·lència a nivell internacional de Catalunya. Els cursos consisteixen en sessions teorico-pràctiques que es duen a terme durant diferents dissabtes durant l’any. Els estudiants treballen als propis centres de recerca juntament amb investigadors pioners en el seu camp. D’aquesta manera poden experimentar com es treballa en un centre de recerca internacional, fet que els permetrà guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies d’avantguarda, així com posicionar-se per a una possible carrera professional dins la branca científica o tecnològica que hagin escollit. Per últim, també aprendran a presentar i comunicar la ciència, tot fomentant el rigor i l'esperit crític que requereix la recerca. 
    L’edició 2023-24 ofereix 13 cursos en diferents àmbits de la ciència i la recerca (Nutrició, Medicina, Economia, Matemàtiques, Química, Física, Bioenginyeria, Biomedicina...)

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Joves per la Medicina

    El programa Joves per la Medicina de la Fundació Catalunya La Pedrera, és una oportunitat per descobrir de ben a prop com es treballa en un hospital des de l'assistència fins a la recerca. Els/les participants podran fer un tast de com es diagnostiquen i s’aborden diferents malalties, i quina recerca es duu a terme per entendre-les millor i aconseguir tractaments més eficaços per combatre-les.

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Olimpíades catalanes d’àmbits de coneixement (Química, Matemàtiques, Física, etc)

    Les Olimpíades són concursos de caràcter acadèmic que tenen com a objectiu estimular l’estudi de les diferents àrees i relacionar els estudis fets a secundària i batxillerat i els que faran un cop siguin a la universitat. Cada universitat organitza les seves olimpíades i estableix les dates i la normativa.
     

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Dissabtes de la Física i de les Matemàtiques

    Dissabtes de la Física
    Una part de les nostres vides està lligada amb la tecnologia derivada dels principis de la física. No serà hora, doncs, de conèixer aquests principis?
    Els Dissabtes de la Física volen ajudar a aquest objectiu amb una sèrie conferències que tracten de temes ben diferents. S'adrecen a estudiants de batxillerat que tinguin interès pels temes científics, especialment per la física.

    Dissabtes de les Matemàtiques
    El Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona organitza els Dissabtes de les Matemàtiques per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la passió per aquesta ciència.
     

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Programa Explainers

    Programa que facilita a l’alumnat una formació específica de com comunicar ciència de manera creativa i propera, centrant-se en els continguts de CosmoCaixa. L’alumnat s’acostarà a la ciència de manera experiencial. La necessitat de ser compresos els farà augmentar tant la motivació com l’efectivitat de l’aprenentatge.

    • Organitza: CosmoCaixa; adreçat a: Alumnat de 4t ESO, 1r i 2n de Batxillerat
    • Activitat trimestral amb inscripcions a inici de trimestre. Enguany començarà al gener. Sessions de formació prèvies a diferents institucions universitàries a part del mateix CosmoCaixa, ESIC, IQS, La Salle Campus 
    • 6 sessions de 3 hores en dissabtes o diumenges al matí o a la tarda.

    Explainers

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Programa ARGÓ UAB

    Cursos d’estiu     
    Amb l’objectiu d’apropar els estudiants de Batxillerat al món universitari d’una manera amena i atractiva, i ajudar-los en la seva orientació acadèmica. Aquests cursos estan impartits per professorat de la UAB experts en diferents disciplines: Biologia, Història, Ciències de la Comunicació, Enginyeria, Matemàtiques, Nanotecnologia, Psicologia, Traducció i Interpretació, Veterinària, entre d’altres.

    Estades d’Estiu
    El Programa Argó ofereix Estades d’Estiu a la UAB per a estudiants de 1r de batxillerat. Aquestes estades permeten a l’alumnat apropar-se a l’àmbit universitari i al camp de recerca que desitgin conèixer, comptant amb l’assessorament del professorat universitari.

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • I tu? Jo Bioquímica

    Curs d’Iniciació a la Bioquímica i Biologia Molecular adreçat a estudiants de 1r i 2n de batxillerat que es realitza durant el mes de juny. Es combinen xerrades sobre els temes capdavanters de la Bioquímica i Biologia Molecular d’interès en la nostra societat amb pràctiques de laboratori.

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Campus Júnior UPF Cursos estiu

    Els cursos tindran lloc l'última setmana de juny i les tres primeres de juliol del 2024.

    Tots els cursos duren una setmana, de dilluns a divendres, en horari de 9.30 a 14.00 hores. Consulteu la pàgina de cada curs per conèixer les dates exactes.

    Cada curs té 25 places. El preu del curs és de 110,00 € o 120,00 €. Els cursos d'idiomes tenen uns altres preus i horaris.

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Cursos estiu UPC

    DOCUMENTS ADJUNTS

Activitats incloses dins de la programació del curs

Per a l’escola els nostres alumnes són prioritaris i sabem que la participació en aquestes activitats és una oportunitat única per a que puguin aprofundir en l’àmbit de coneixement que els interessa i, d'aquesta manera, descobreixin la seva vocació.
És per això, que cada any programem algunes d’aquestes activitats dins el currículum de les matèries, algunes incloses en el cicle CLARET DIVULGA i d’altres repartides al llarg de l’any.

  • Programa Amgen #TransferCiència

    Participem en el Programa Amgen #TransferCiència. És una iniciativa que impulsa la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’empresa nordamericana Amgen, que és una companyia biofarmacèutica dedicada al desenvolupament i producció de medicaments biològics.

    El programa té per objectiu transferir coneixements de ciències, i en especial, de genètica i biotecnologia, als alumnes de batxillerat mitjançant investigadors postdoc.

    L’investigador dur a terme classes magistrals on es fomenta sobretot el debat actiu amb l’alumnat, la discussió, l’intercanvi d’idees i la seva aplicació a la vida quotidiana. També condueix dues sessions experimentals tipus “hands on” sobre un tema de genètica vinculat amb la biotecnologia. 

    Amgen

     

  • Proves Cangur

    La prova CANGUR és una activitat matemàtica d’abast europeu que aplega el mateix dia un gran nombre de nois i noies amb l’única finalitat de gaudir fent problemes.

    Tant en la participació com en la preparació prèvia de les proves es resolen uns tipus de problemes en que es prioritzen el raonament lògic-matemàtic, l’enginy i les estratègies de resolució de problemes que sovint a l’aula, dins de la programació general, no tenim l’oportunitat de treballar-les amb la profunditat necessària.

    Els alumnes fan sessions de treball amb l’ajut de professors de Matemàtiques del col·legi per preparar-se per a les proves.

    DOCUMENTS ADJUNTS
  • Tallers STEAM UPC

    Els centres docents de la UPC organitzen, al llarg del curs, un ampli ventall de tallers gratuïts i pràctics, en grups reduïts, conduïts per professorat i personal investigador de la UPC.
    Alguns exemples són: taller de llançament de coets, pràctiques amb un simulador de vol, experiments low cost de física a l’atmosfera, taller de robòtica industrial i de mecànica orbital etc.

    Taller de Videojocs

  • Activitats del Programa Recerca en Societat del PCB

    Aquest programa ofereix prop de 40 tallers durant el curs escolar a fi i efecte de que els estudiants puguin veure i viure de primera mà la recerca que es desenvolupa al PCB i la seva relació amb conceptes del seu propi currículum educatiu. Els tallers estan conduïts per investigadors i en els que els alumnes participen de manera activa en experiments vinculats als seus projectes de recerca, tot seguint el mètode científic i amb tècniques i instrumentació habituals als laboratoris.

    PCB

  • Activitats IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)

    L’IDIBAPS organitza nombroses iniciatives per a fomentar la cultura científica entre la ciutadania, donar a conèixer el treball que es fa en la institució i sensibilitzar als alumnes sobre la importància de la recerca biomèdica per a la societat.

  • Tallers a La Salle Campus Barcelona

    Tallers formatius i experiencials per despertar vocacions que permeten als estudiants descobrir i experimentar a través d’exercicis pràctics. 
    Els tallers estan englobats en 5 àrees de coneixement; Arquitectura i Edificació, Business & Management, Art Digital i Animació, Enginyeria i Informàtica i Enginyeries TIC i Tecnologies

    Taller d'arquitectura

  • Tallers Argó de la UAB

    Activitats organitzades pels diferents departaments de la universitat per a fer conèixer les disciplines d’estudi de manera lúdica (xerrades, taules rodones, jocs, gimcanes...) 
    L’objectiu dels tallers és apropar els estudiants al món universitari d'una manera amena i atractiva, i ajudar-los a l’orientació acadèmica. 
    Els tallers tenen una durada d'un hora i mitja, diferents dies a la setmana, de dilluns a divendres i es distribueixen al llarg de tot el curs.