Setmana de la Ciència

Secundària

La setmana passada, en motiu de la 24a Setmana de la Ciència que va tenir lloc a Catalunya, al Claret vam organitzar més de 20 activitats pels alumnes d'ESO i Batxillerat relacionades amb la ciència i la investigació amb el lema: "Experimentem, vivim i descobrim la ciència!

A continuació us fem un resum de les activitats més destacades de cada dia: 

El dilluns, la Maria Ortiz, antiga alumna del col·legi i actual alumna de 6è de Medicina Sant Pau, va venir a fer una xerrada per sensibilitzar l'alumnat de Secundària sobre la temàtica de La Marató de TV3 d'enguany: les malalties minoritàries.

El dimarts, els alumnes de 3r d'ESO van visitar el Cosmocaixa i els de 4t d'ESO el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Per altra banda, els alumne de 2n d'ESO van participar en un concurs de cartells i van el·laborar un Kahoot per les matèries de ciències. Finalment, els alumnes de Batxillerat van assistir a dues xerrades molt interessants: "Fakenews" i "Nanotecnologia".

El dimecres, els alumnes de Batxillerat van participar en diversos tallers i xerrades: en Daniel Mataró els va fer una xerrada sobre "Reproducció assistida", en David Garcia va preparar un taller de videojocs, en Thiago Santos, cap de recursos humans d’eCooltra va presentar "L’economia pel nostre futur" i en Nil Rodellas, antic alumne, va realitzar un taller de tractament de dades. També els alumnes de 2n de Batxillerat van participar en un taller d’eloqüència organitzat per la Salle, i en un altre sobre "La posada en escena del Treball de Recerca", on els van presentar tècniques que podran emprar a l’hora de presentar el seu TR.

El dijous, els alumnes de 4t d'ESO van realitzar un taller de tècnica fotogràfica, experimentat tot el procés de creació d'una foto, des de la captació fins a la impressió a través de la tècnica del del col·lodió humit. Els alumnes de 1r de Batxillerat van anar a la Universitat de Vic, on van realitzar els següents tallers, segons el seu itinerari:

Biociències: Com ingerim el pa?
Bioinformàtica: visualització de molècules.
Tecnològic: disseny i animació en 3D i modelatge 3D amb Fusion 360.
Social: elevator pitch i economia circular.

L'últim dia, el divendres, els alumnes de 2n de Batxillerat de Ciències i Tecnologia van explicar i demostrar experiments científics als alumnes de 3r i 4t ESO, una iniciativa molt ben valorada per alumnes i docents. Per altra banda, els alumnes de 2n de batxillerat d’Història de l’Art van realitzar una ruta per la necròpolis romana, el Temple d’August, la muralla romana i els edificis medievals de Barcelona. I finalment va tenir lloc la Mostra de Treballs de Recerca, on antics alumnes de l'escola van venir a presentar els seu treballs i van poder compartir una estona d'intercanvi amb els alumnes de 1r de Batxillerat per tal d'orientar-los en com escollir el TR i com organitzar el seu desenvolupament. 

Tot plegat, una setmana molt completa de tallers i activitats per apropar els alumnes de manera vivencial i experimental a l'ampli món de la ciència. 

A continuació, us deixem amb un vídeo que van realitzar alumnes de Cultura Audiovisual de 2n de Batxillerat sobre la Mostra de Treballs de Recerca d'antics alumnes: