Judit Figuerola publica el llibre: "Andreu Nin, militant de la cultura"

9 d'abril Col·legi

Judit Figuerola, tutora de 4t d'ESO C i doctora en Traducció i Interpretació, ha publicat el llibre: "Andreu Nin, militant de la cultura", fruit del seu treball d'investigació durant la tesi doctoral. A continuació ens ho explica: 

Gràcies a les Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAM), la primera part de la investigació que vaig dur a terme sobre la figura d'Andreu Nin ha vist la llum. Desafortunades circumstàncies familiars han ajornat fins ara la possibilitat de compartir amb vosaltres aquesta feliç notícia. Confio que aquesta informació desperti el vostre interès i us animi a llegir el llibre, ara que tenim Sant Jordi a tocar.

Com sens dubte sabeu, Andreu Nin (1892-1937) fou un dels personatges capdavanters de les esquerres durant els anys de la Segona República i la guerra civil. Cap altre dirigent obrer català ha ocupat càrrecs internacionals de més relleu, en el si de la Internacional Sindical Roja, a Moscou. Mereix sens dubte el qualificatiu de català universal. I no només per la rellevància d'una trajectòria política que –després dels fets de maig de 1937– el conduí a morir assassinat pels agents de Stalin, sinó també per la dilatada "militància cultural" que testimonia la seva biografia.

Andreu Nin, militant de la cultura permet endinsar-nos en les múltiples cares de la figura polièdrica d'Andreu Nin: el mestre joveníssim que s'ocupava de l'educació dels obrers i defensava una escola de qualitat, laica i catalana; l'articulista novell que acabà professionalitzant-se abans d'emprendre el viatge a l'URSS; l'analista i comunicador polític, bon orador i escriptor amb prou bagatge per abordar qüestions tan cabdals com la lluita ideològica contra el feixisme o el problema de les nacionalitats; i el crític literari –complement important de la tasca traductora– que, gràcies a articles i pròlegs, descobrí per al públic català tant els grans clàssics russos com els moderns escriptors soviètics. Tot un recorregut que contribueix a fer palesa la gran qualitat intel·lectual i humana d'aquest revolucionari empedreït. Al capdavall, Andreu Nin conservà sempre el convenciment que la lluita per l'emancipació integral de l'home era, en bona mesura, un combat per la cultura.