BATXILLERAT

Programa Joves i ciència

El curs 23-24 la Clàudia Vázquez va ser seleccionada per a formar part del programa d'excel·lència “Biologia Molecular: des de l'enginyeria genètica fins a les nanomàquines” de la Fundació la Pedrera Joves i Ciència.

Aquest programa, pretén apropar la ciència actual als joves amb vocació científica i oferir-los oportunitats d'aprendre i de relacionar-se amb grups d'investigació d'alt nivell. Cal destacar que és un programa molt competitiu amb una durada de tres anys on els estudiants seleccionats s’enfronten al repte d’anar als centres de recerca més célebres internacionalment, proposar un projecte d’investigació científic i diversos artícles.

La Clàudia ens explica la seva experiència:

La primera estada ha estat els mesos juny i juliol (2024) a Mónnatura Pirineus (Planes de Son. Amb la gran ajuda d'un prestigiós equip de cinc investigadors d’arreu del món puc dir que he après moltíssim sobre el dogma central de la biologia molecular, la importància dels plasmids, diverses tècniques utilitzades mundialment com la PCR, l'electroforesi, la seqüenciació SANGER i NGS, el paper de les proteïnes, les eines per a l'edició de gens (CRISPR-Cas, premi Nobel 2020, i els enzims de restricció), la problemàtica dels superbacteris i sobre els bacteriòfags (virus modificats genèticament que només eliminen a bacteris nocius), mirar la resistència dels bacteris a antibiòtics, la biotecnologia aplicada e plantes, la transformació bacteriana d'organismes, aconseguir produir bacteris fluorescents obligant-los a produir la green fluorescent protein i després extreure aquesta proteïna purificant-la.

No només he tingut l'oportunitat de gaudir de pràctiques diàries al laboratori, sinó que a més vam fer bioinformàtica, desenvolupant programes de renom com  Chroma protein design, Rfdiffusion, Foldseek, Chimera X, AlphaFold i PrusaSlicer entre altres per aconseguir crear noves nanomàquines i proteïnes il·limitades mai utilitzades anteriorment, comparar proteïnes o crear-ne noves amb la finalitat que encaixin a la perfecció amb altres, editar virus per donar-los una funció concreta, a imprimir en 3D qualsevol creació nostra i molt més.

Deixant de banda el projecte científic, he hagut d’aprendre a conviure amb persones de les què no tenia cap coneixement, amb gustos, interessos, procedències diversos. Llàstima que no hem tingut gaire temps de compartir impressions i conèixer-nos personalment ja que el dia a dia habitualment era llevar-nos a les 7:30 per començar set hores intenses de classes (que normalment s’acabaven allargant) i al vespre fer activitats conjuntes relacionades amb l’àmbit científic general que m’han aportat grans coneixements molt útils que fins i tot de vegades continuaven després de sopar.

Tot i que ha sigut una estada molt intensa, estic molt orgullosa i agraïda per tots els científics que han vingut a fer-nos xerrades sobre centres d'investigació, la creació d'articles científics (com el que pròximament desenvoluparé), eines en presentacions científiques i sobre l'actualitat en el món de la ciència. Sense dubte, és una experiència que mai oblidaré.