INFORMACIONS EXTERNES

La Llibreria Claret es trasllada al barri de Gràcia

La Llibreria i l’Editorial Claret es trasllada al barri de Gràcia de Barcelona, una mesura que van anunciar el mes d’abril per adaptar-se al nou context editorial. Les dues institucions, dels Missioners Claretians, mantindran la seva activitat i segueixen comptant amb tots els treballadors i treballadores que tenien al carrer Roger de Llúria, que consideren indispensables per desenvolupar la nova etapa i els nous projectes.

La nova Llibreria Claret ha obert les portes el 12 de setembre al carrer Sicília cantonada Travessera de Gràcia, del barri de Gràcia de Barcelona. En concret, al número 410 del carrer Sicília. L’horari serà de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 16h a 20h i el dissabte de 10h a 14h. El telèfon de contacte seguirà sent el 93 301 08 87 i el correu electrònic llibreria@claret.cat.

L’Editorial s’ha traslladat en espais de la Cúria dels claretians al carrer Nàpols. El trasllat de les dues institucions porta l'activitat i les instal·lacions al voltant del nucli claretià de Gràcia, ben conegut per l’Escola i l’Esportiu Claret i pel Santuari-Parròquia del Cor de Maria.

Amb la voluntat de continuar sent referent al nostre país, la llibreria i l’editorial mantenen l’oferta de títols actuals, en especial, de temàtica religiosa, humanística, etc. i de literatura infantil.

Els Missioners Claretians sempre han mostrat una sensibilitat especial cap a l'apostolat de l'Editorial i la Llibreria Claret, seguint l'estímul del seu fundador, sant Antoni Maria Claret. Hereus espirituals de l'impuls i trajectòria del P. Claret en la inquietud per la difusió i publicació religiosa, al llarg d'anys d'història han anat cercant la millor adaptació pastoral i formes d'estructurar-se, des de la creació el 1927 de la Tipografia Claret-Editorial, per respondre a la seva missió.

 

Breu història de la Llibreria Claret

Primera època: 1927-1936: Tipografia Claret

El dia 16 de juliol de 1927 es creava a Barcelona la Tipografia Claret, una editorial que comptava amb una impremta. La seva seu era al carrer Arquebisbe Claret (avui Sant Antoni M. Claret), número 45, on hi ha –encara avui– la comunitat dels Claretians.

Tipografia Claret es va crear com a sucursal de l’Editorial «Corazón de María», que havia estat fundada l’any abans (1926) a Madrid. Quan estava a punt de complir el deu anys d’existència, la Tipografia Claret canviaria de domicili: deixava el barri de Gràcia, i se situà al carrer Bonavista, n. 14, a prop dels «Jardinets» de Gràcia.

Amb la guerra del 1936 es para absolutament tota activitat editorial i impressora.

Segona època 1940-1966: Gráficas Claret

L’any 1940 els missioners claretians reprenen l’activitat editora, ara amb el nom de Gráficas Claret. La ubicació del nou domicili era la mateixa que té actualment: al carrer Roger de Llúria número 5: es tractava d’una casa modernista, planta baixa i dos pisos, del primer eixample.

Tercera època 1966: Editorial Claret

A resultes de la llei de premsa del 1966 Gráficas Claret va haver de prendre les formes noves d’una S.A. i va esdevenir Editorial Claret, S.A.

L’Editorial instal·la una «Llibreria Claret». Als baixos de l’antiga casa residència dels Claretians funcionava una petita llibreria en la qual s’hi podien trobar sobretot llibres relacionats amb la litúrgia i espiritualitat.

El dia 31 de juliol tancava aquella petita llibreria i es traslladava provisionalment a uns baixos del Col·legi de les MM. Escolàpies en el mateix carrer Roger de Llúria, a la cantonada d’Aragó. Dos anys més tard s’inaugurava la nova llibreria, a Roger de Llúria 5, amb un nou disseny, amb tot el que en aquell moment donava la tècnica i la tecnologia.

Del 2008 a l’actualitat:

El 2008 la Llibreria Claret es modernitza i amplia les seves instal·lacions, convertint-se en un referent del llibre religiós a Catalunya i a Espanya. A més dels 250 m2 dedicats a la seva especialitat, la Llibreria del carrer Roger de Llúria disposava d’àmplies seccions d’humanitats, narrativa en català i castellà i llibre infantil i juvenil. També s’inaugurava la sala Pere Casaldàliga, un espai pensat per a la divulgació de la cultura per dur a terme presentacions de llibres, conferències, taules rodones, etc.

L’estiu del 2022, per adaptar-se al nou context editorial, la llibreria es trasllada al carrer Sicília, 410 i l’editorial en espais de la cúria dels claretians al carrer Nàpols.