Espai Cultura

Del taller a l'espai

El departament de Tecnologia de l’Espai Cultura de l'escola, té un nou projecte entre mans, ni més ni menys que el CanSat. Una iniciativa de l'Agència Espacial Europea que desafia als estudiants de tota Europa a construir i llançar un mini satèl•lit de la mida d’una llauna de refresc.

Per a ser més precisos, què és un CanSat?

És un aparell (simulació d'un satèl·lit) de la grandària d'una llauna de refresc amb la missió de recollir dades, efectuar retorns controlats o fer algun perfil de missió predeterminat. La seva principal funció és l'ensenyament de tecnologies aeroespacials en escoles i universitats.

En què consisteix aquest projecte?

  1. El repte és adaptar tots els sistemes principals que hi ha en un satèl•lit, com l’energia, els sensors i un sistema de comunicació, en el volum i la forma d’una llauna de refresc.
  2. Un cop construït el CanSat serà llançat per un coet fins a una altitud d'aproximadament, un kilòmetre, o es deixarà caure des d'una plataforma, un dron o un globus aerostàtic.
  3. Un cop llançat comença la seva missió. Durant la caiguda es realitza un experiment científic i una demostració tecnològica: aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.

Quan es durà a terme la competició?

La data del repte encara no està pactada, però se sap que la competició Regional es farà entre els mesos de març i abril de 2022, amb el primer llançament programat per finals d’aquest.

Aquells equips que superin aquesta fase de selecció passaran a la competició Nacional (al mes de maig), i aquells que la superin passaran a l'Europea, programada pel mes de juny de 2022, on se sotmetrà el CanSat a un altre llançament.

L'equipàs

Noé Serrano, Martí Amat i Cecília Roses (3r d'ESO) i Clàudia Fernández i Hèctor Bordas (4t d'ESO) amb l'ajuda del seu mentor i professor José Moruno. El nom de l’equip és MIAU i el nom del CanSat és Judy.

Podeu seguir la seva aventura al perfil @space.judy