BATXILLERAT

Activitat cultural: “Donem la paraula”?

L’alumnat de 1r de Batxillerat, en motiu del Dia Internacional del Migrant, ha participat de l’activitat cultural “Donem la paraula” per conèixer, a través del cinema i d’un espai de trobada i diàleg, la realitat dels joves menors no acompanyats que arriben a Catalunya.

En motiu del Dia Internacional dels Migrants, que se celebra el proper 18 de desembre, l’alumnat de 1r de Batxillerat ha participat d’una sessió escolar de l’activitat “Donem la paraula”? que organitzen els Cinemes Girona i Toned Media amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Teleduca i la participació de quatre entitats socials: el Centre d'acollida Bassam, l’Associació Darna, Prollengua i Punt de Referència.

Què és “Donem la paraula”?

“Donem la paraula” és una activitat cultural que, a través del cinema i del diàleg, pretén que coneguem millor la realitat dels joves menors no acompanyats que han arribat a Catalunya. Ofereix sessions obertes al públic en general i sessions específiques per a centres educatius.

Des del Claret, hem participat en una d’aquestes sessions escolars, les quals s’inicien amb la projecció de la pel·lícula “Cremar la Mar” (Dernier Round) i, posteriorment, s’estableix un diàleg entre joves que han arribat al nostre país sent menors i l’alumnat participant, per tal que aquests últims puguin conèixer en primera persona les vivències de joves com ells que

s’han jugat la vida fent un viatge en solitari ple de perills amb l’objectiu de trobar una vida millor lluny de casa seva i de les seves famílies.

Amb aquesta iniciativa es pretén donar veu als joves migrants per tal de desestigmatitzar el seu col·lectiu, sovint identificat amb prejudicis i situacions negatives. A través de les seves vivències i experiències, l’alumnat podrà empatitzar amb la seva realitat, els seus sentiments i les seves necessitats, quelcom imprescindible per trencar amb una mirada deshumanitzada cap a ells.

“Cremar la Mar” és una coproducció amb Marroc i Bèlgica que parla de tres joves adolescents marroquins que participen en lluites de boxa il·legals per reunir els diners per creuar l'estret de Gibraltar. La pel·lícula està basada en fets reals i ha participat en festivals internacionals importants com el de Jeonju a Corea del Sud, o el Festival de Cinema Àrab d'Amann.

Les escoles tenim un paper clau en l'educació crítica i transformadora, per això al Claret promovem activitats que incentivin una actitud d’implicació amb el món i la societat que ens envolta.