Bona Castanyada!!

31 d'octubre Col·legi

Dia dels Morts, Halloween, Tots els Sants, Samhain... Depenent del país o ciutat, aquesta celebració té un nom i unes tradicions diferents, això si, amb un denominador comú: els difunts, els protagonistes de la vetllada als qui se'ls ret homenatge entre la nit del 31 d'octubre i l'1 i 2 de novembre.

Els nostres nens i nenes han volgut fer un petit homenatge als nostres avantpassats i éssers estimats i han decorat la Biblioteca amb fantasmes, "Franquies", carabasses, poms de castanyes i "Catrinas"...

Moltes gràcies per la seva implicació i entusiasme.

El dia 1 de novembre a Espanya es celebra el Dia de Tots els Sants, una festivitat cristiana en la qual es ret homenatge a tots els difunts morts en gràcia de Déu.
Durant tota la jornada, el costum, és visitar els cementiris per deixar flors, netejar, adornar ninxos i velar als éssers estimats. També celebren misses en honor als difunts, i fins i tot, algunes catedrals treuen a relluir les relíquies dels seus sants.
Ací les carabasses són substituïdes per les castanyes, la fruita seca i alguns dolços típics, com els bunyols de sant. Depenent de la regió del país, la festa també adquireix costums propis,
A Catalunya, en la nit del 31 d'octubre se celebra la Castanyada, on es consumeix aquest fruit a més de panellets, els dolços típics d'aquesta celebració.
En algunes regions d'Andalusia és conegut com els Tosantos. A Cadis els mercats de Verge del Rosario o Central recreen tot un Carnestoltes en el qual gallines, conills, peixos i porcs són disfressats, mentre que amb les fruites i verdures es fan caricatures dels personatges més rellevants de l'actualitat. A Canàries també li han incorporat un toc d'alegria a la nit, ja que la seva Festa dels Finaos se celebra amb música i actuacions. A Sòria és el dia en el qual es ret homenatge a Gustavo Adolfo Bécquer i la Muntanya de les ànimes. La lectura és interpretada a boca de nit per actors i titelles que omplen d'art la ciutat. A Alcalá d'Henares el teatre també està molt present. Cada any en aquestes dates s'interpreta l'obra de José Zorrilla, Don Juan Tenorio.

El Dia dels Morts: La festa tradicional de la cultura mexicana. La celebració es reparteix en dos dies, l'1 de novembre, dedicat a l'ànima dels nens, i el 2 de novembre a la dels adults. La creença popular diu que les ànimes dels morts tornen de la ultratomba durant aquests dies per visitar a les seves famílies. Aquestes ofrenes consisteixen en el menjar i beguda favorita del difunt així com flors i dolços típics d'aquest dia, fins i tot les famílies es desplacen, de nit, al cementiri on van ser enterrats i es menja sobre les mateixes tombes, també és típic vestir disfresses i maquillatge, sent el més representatiu la "Catrina," (la dona de la mort)

Halloween: A la festivitat del 31 d'octubre,nens i majors es disfressen de personatges de terror. Per celebrar-ho s'organitzen diferents festes nocturnes, s'encenen fogueres, es visiten cementiris i els més petits van de llar en llar amb l'objectiu d'aconseguir caramels després de pronunciar la famosa frase de "trick or treak". Aquest dia no poden faltar carabasses, teles d'aranya ni ratapinyades com a elements de la decoració.

Sanaím: Antigament en ella celebraven l'Any Nou cèltic, que començava a partir del 31 d'octubre amb l'època fosca. Era el final de les collites, per la qual cosa també havien de tenir provisions suficients fins a l'arribada de la primavera. Segons la mitologia, durant la nit els difunts tenien l'oportunitat de tornar al món dels vius per retrobar-se amb els seus éssers estimats. Com no tots els esperits eren bons, per espantar els dolents es deixava de menjar a l'exterior. També encenien fogueres i, perquè, no els hi portessin a l'inframon, solien vestir màscares per confondre'ls.

El dia dels ancestres, a Cambodja, celebran l'obertura de les portes de l'infern. Això significa que, aquelles ànimes que no han pogut re encarnar-se tornen a la vida per barrejar-se entre els seus éssers estimats. Per poder guiar-los pel bon camí, els familiars han d'oferir-los menjar. Així és com en fosquejar moltes de les pagodes del país s'omplen de creients que acudeixen a portar les ofrenes. Durant la nit els monjos també realitzen càntics, per reconduir a les ànimes perdudes cap a la reencarnació. Abans de clarejar, els cambodjans es fiquen al llit i les principals ciutats queden en calma esperant al fet que els esperits vagin a recollir els aliments. Aquesta festivitat no coincideix temporalment amb altres que se celebren en altres parts del món, ja que es regeix pel calendari jemer. Generalment sol celebrar-se en els mesos de setembre o octubre.

Ús desitgem una molt bona Castanyada, dolça, i/o plena de "Trick or Treat", d'espelmes i sobretot d'un record ple d'afecte als nostres éssers estimats.