El Claret als mitjans informatius

 
      2016

22/11/2016, Entrevista a Xavier Melgarejo al programa L'ofici d'educar de Catalunya Ràdio. 

El passat dimarts 22 de novembre, Xavier Melgarejo va ser entrevistat al programa L'ofici d'educar de Catalunya Ràdio.

Al llarg del programa van debatre quines eren les claus de l'èxit del sistema educatiu finlandès i fins a quin punt aquest model es pot traslladar al sistema educatiu català. 

 

Podeu escoltar-ho l'àudio des del següent enllaç: Catalunya, mirall del sistema educatiu finlandès?

 

      2015

18/02/2016, Article sobre l'educació "Ser maestro es un honor. Se trabaja con el tesoro de la nación" de Xavier Melgarejo

El passat 28 de febrer, El correo gallego va publicar un article a la secció de Club de sabios de Xavier Melgarejo "Ser maestro es un honor. Se trabaja con el tesoro de la nación"

Podeu veure l'article al següent enllaç: Por una educación de calidad

 

27/09/2015, Xavier Melgarejo entrevistat a Catalunya Cristiana 

El passat 27 de desembre, Catalunya Cristiana va publicar una entrevista a Xavier Melgarejo "Hem d'ajudar els alumnes a pensar per ells mateixos".

Podeu llegir l'entrevista aquí

18/04/15, Artice sobre el llibre "Gracias, Finlandia" de Xavier Melgarejo a La Vanguardia
El passat 18 d'abril La Vanguardia va publicar un article a la secció de Toni Iturbe del 'Cultura/s' sobre el llibre "Gracias, Finlandia" de Xavier Melgarejo i sobre el seu editor Jordi Nadal.

Podeu veure l'article al següent enllaç: Optimistas al poder

15/03/15, Alumnes de 1r D al programa Catacrack de BTV
A l'edició del diumenge 16 de març el programa Catacrack de BTV va fer un reportatge sobre el projecte "El comerç i les escoles". Els protagonistes eren els nens i les nenes de 1r D durant la seva visita a la pastisseria Baylina.

Aquest programa els ha permès conèixer botigues del nostre barri i aprendre a elaborar alguns dels seus productes.

Podeu veure el programa en el següent enllaç:
Catacrack 15/03/15 (El reportatge surt a partir del minut 15:05)

 

27/09/2015 Xavier Melgarejo entrevistat a Catalunya Cristiana 

El passat 27 de desembre, Catalunya Cristiana va publicar una entrevista a Xavier Melgarejo "Hem d'ajudar els alumnes a pensar per ells mateixos".

Podeu llegir l'entrevista aquí.
 

      2014


02/11/14  Xavier Melgarejo entrevistat a La Vanguardia
El passat 2 de novembre La Vanguardia va publicar una entrevista a Xavier Melgarejo.

Una vegada més, en Xavier Melgarejo va expressar que la seva prioritat és convèncer als ciutadans de la importància de l'educació en la nostra societat i que el sistema educatiu ha d'implicar a l'escola, la família i les estructures socioculturals.

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí.


8 de setembre, entrevista a Xavier Melgarejo a la Televisión del departamento de Vicepresidencia de la Republica Dominicana, programa "Con la Familia desde Vicepresidencia" 

A finals d’agost en Xavier Melgarejo va ser invitat per la Vicepresidenta de la República Dominicana, la Dra. Margarita Cedeño, per fer unes conferències sobre educació, a Santo Domingo.  Va realitzar conferències al Palau Presidencial, a diverses televisions, diaris escrits, i biblioteques del país. En elles, els va explicar els seus estudis sobre el Sistema Educatiu de Finlàndia, la seva experiència com a director del Claret de Barcelona, i el seu testimoni de la seva experiència amb el càncer i del suport rebut de la comunitat educativa.

Ver entrevista aquí: Entrevista Xavier Melgarejo, República Dominicana


27 d'agost, Hoy.com entrevista a Xavier Melgarejo

Durant l'estada de Xavier Melgarejo a la República Dominicana, el diari digital Hoy.com li va fer una entrevista en la qual en Xavier explica les claus per a l'èxit del model educatiu finlandès. 

Llegir l'entrevista: aquí

 

      2013


9/12/13 Entrevista d'Antoni Bassas a Xavier Melgarejo al diari Ara
A l'edició en paper del diumenge 9 de desembre del diar ARA es va publicar una entrevista d'Antoni Bassas a Xavier Melgarejo: "Si no anem més enllà de la competitivitat estem vençuts" 

Podeu llegir l'entrevista al següent enllaç: 
"Entrevista Xavier Melgarejo - Diari Ara"


02-03/12/13  Xavier Melgarejo al programa Para Todos de La 2 TVE
El passat 2 de desembre en Xavier Melgarejo va presentar el seu llibre "Gracias Finlandia" al programa Para Todos de La 2. Durant l'entrevista, en Xavier va explicar per què Finlàndia és el país amb els millors resultats a nivell escolar:

La mateixa entrevista també va aparèixer com a notícia al Telediario migdia de TVE del 3 de desembre.

26/11/13 Xavier Melgarejo a la Contra de La Vanguardia:

El passat 26 de novembre a l'edició en paper de La Vanguardia, el periodista Victor Amela va entrevistar al Xavier Melgarejo a la Contra: "Los niños son el tesoro nacional finlandés".

Una vegada més, en Xavier ens explica les claus de l'èxit del sistema educatiu finlandés. Molt interessant.

Podeu llegir l'entrevista al següent enllaç: 
http://www.claretbarcelona.cat/recursos/arxius/20131126_0300Xavier_Melgarejo_a_La_Contra.pdf

03/06/13 Notícia al Telenotícies migdia de la cadena basca ETB sobre el projecte EFEC dels alumnes de 4t d'ESO:

El passat dilluns 3 de juny, els alumnes de 4t d'ESO de la nostra escola van ser notícia al Telenotícies migdia de la cadena basca ETB. La cadena va venir al Claret per conèixer d'aprop el projecte d'Educació Financera (EFEC), assistint a un dels tallers formatius impartit per un voluntari d'una entitat financera. 
 
Podeu veure la notícia al següent enllaç: (36:12)
 
30/05/13  Entrevista a Radio Nacional d'Espanya a dos alumnes de 4t d'ESO del Claret

El passat dijous 30 de maig, Radio Nacional d'Espanya va entrevistar a dos alumnes de 4t d'ESO del nostre col·legi al programa "España Directo" per parlar del programa d'Educació Financera (EFEC) al qual han participat.

Durant els mesos d'abril i maig els alumnes de 4t d'ESO han realitzat 5 tallers dins el marc del projecte d'Educació Financera organitzat per l'IEF (l'Institut d'Estudis Financers - www.iefweb.org). El passat dijous realitzaven l'últim taller, impartit per un voluntari d'una enitat financera, i una periodista de l'emisora RNE va assistir-hi com a observadora. En finalitzar el taller, RNE va realitzar l'entrevista en directe des de l'escola a dos alumnes del curs, i en ella van participar-hi també la responsable dels tallers i la voluntària que havia fet el taller.

Podeu escoltar el programa al següent enllaç: "España Directo - Jueves 30" (minut 37:25).


27/05/13  Article sobre la Competició Catalana de Miniempreses al diari Expansión

El passat 27 de maig, el diari Expansión va publicar l'article "Las ideas de negocio de los futuros empresarios", on presentava el projecte de joves emprenedors de la Fundació Junior Achievement així com els projectes participants a la final catalana d'aquesta competició. 

25/05/13  Notícia a L'Informatiu i al Telediario de TVE:

El passat dissabte 25 de maig, el grup d'alumnes de 1r de batxillerat creadors de l'empresa Wifinc van ser notícia a L'informatiu de TVE (de les 14h) i al Telediario de TVE1 (de les 15h).

Podeu veure els vídeos clicant als següents enllaços:

- Telediario TVE (32'51'')
- L'Informatiu (5'18'')
- Blog de RTVE


23/05/13  Article al diari ARA
 sobre el projecte Wifinc
El 23 de maig el diari "ARA" va publicar l'article "Un grup d'estudiants catalans desenvolupen un aparell que incrementa la potència del wifi".

Podeu llegir l'article al següent enllaç: Wifinc - Diari ARA


22/05/13  Article al diari El Periódico sobre el projecte Wifinc

El 22 de maig el diari "El periódico" va publicar l'article "Estudiants de Barcelona creen un objecte que incrementa un 50% el senyal wi-fi".

Podeu llegir l'article al següent enllaç: "Estudiants de Barcelona creen un objecte que incrementa un 50% el senyal wi-fi"


22/05/13  Article al diari digital "El Confidencial"

El 22 de maig el diari digital El Confidencial va publicar un article sobre la miniempresa Wifinc, creada per un grup d'alumnes de 1r de batxillerat del Claret. Wifinc va ser seleccionada per participar a la Final Catalana de Miniempreses celebrada els dies 22 i 23 de maig a Barcelona. 

Podeu llegir l'article al següent enllaç: "Estudiantes catalanes crean un ingenio que duplica la señal wifi"


21/05/13  Notícia a La Vanguardia sobre la miniempresa Wifinc 

El passat 21 de maig el diari La Vanguardia va publicar la notícia "Estudiantes de Barcelona crean un objeto que incrementa un 50% la señal del Wi-Fi", en la qual presentava la miniempresa Wifinc, creada per un grup d'alumnes de 1r de batxillerat del Claret.

Podeu llegir la notícia al següent enllaç: "Estudiantes de Barcelona crean un objeto que incrementa un 50% la señal del Wi-Fi"


07/05/13  Notícia a la televisió del FCB sobre la visita dels jugadors d'hoquei del FCB al Claret

El passat 7 de maig la web i el canal de televisió del FCBarcelona va publicar la notícia i les fotos de la visita que aquell mateix dia van fer 2 jugadors del primer equip d'hoquei patins del FCB, en Sergi Panadero i l'Aitor Egurrola (porter), a la nostra escola. 

Podeu veure la notícia i la galeria de fotos al següent enllaç:
Visita a l'escola Claret 

27/04/13  Article al diari El Periódico sobre el projecte miniempreses i l'empresa Wifinc d'uns alumnes del Claret 

El passat 27 d'abril, el diari El Periódico, publicava un article sobre el projecte de joves empresaris impulsat per l'Obra Social La Caixa i Junior Achievement.

A continuació podeu descarregar-vos l'article: Pequeños empresarios

En aquella mateixa edició, el diari El Periódico presentava en Jordi Llonch (integrant del grup Wiifinc) a la secció de "Nombres Propios", destacant el seu caràcter emprenedor.
Vegeu la imatge:
Nombres Propios - Jordi Llonch


26/04/13 Entrevista radiofònica al grup d'alumnes de 1r de batxillerat responsables del projecte Wifinc al programa "El Mirador de Barcelona" de La Xarxa

El passat 26 d'abril, el grup d'alumnes de 1r de batxillerat que han creat la miniempresa Wiifinc, van ser entrevistats al programa "El mirador de Barcelona" de La Xarxa. 

Podeu escoltar el programa al següent enllaç: 
El Mirador de Barcelona, 26/04/13


26/04/13  Alumnes de 1r de Batxillerat del Claret són notícia al TN vespre de TV3 amb el projecte Wifinc

El telenotícies migdia i vespre de TV3 del passat divendres 26 d'abril ens presentava el programa Joves Emprenedors, destacant entre d'altres, el projecte que han realitzat un grup d'alumnes de 1r de batxillerat de la nostra escola. En Bernat, en Jordi, en Pablo, l'Òscar i l'Aleix són els autors de la miniempresa Wiifinc, amb la qual han creat una peça que augmenta la intensitat de la senyal de conexió Wi-Fi.

Wifinc no té competència. És un nou mercat que ofereix la solució al problema que molts internautes tenen sovint quan el senyal Wi-Fi no arriba amb prou potència. Aquest producte estrella s’anomena Wi-Fi Booster, una peça molt senzilla feta de fusta 100 % reciclable i d’alumini reutilitzat.L’impuls d’aquestes miniempreses s’emmarca dins del programa Joves Emprenedors, una iniciativa conjunta entre el programa eduCaixa de l’Obra Social ”la Caixa” i la Fundació Junior Achievement, l’objectiu de la qual és fomentar l’esperit emprenedor entre els nens i joves en edat escolar perquè siguin capaços d’afrontar els seus propis reptes i projectes en un futur, contribuint al desenvolupament econòmic i a la creació de nous llocs de treball al nostre país.

Podeu veure la notícia als següents enllaços: 

 
17/04/13  Entrevista a un grup d'alumnes de 1r de Batxillerat B al programa "Hoy por Hoy" de la Cadena Ser

El 17 d'abril, un grup d'estudiants de 1r de Batxillerat B van ser entrevistats a la cadena SER al programa "Hoy por hoy". El motiu de l'entrevista: el 16 d'abril Esade havia organitzat la 2a edició de la Lliga de debat preuniversitària, i aquest grup d'estudiants van ser els guanyadors.

Podeu escoltar el programa al següent enllaç:
Hoy por Hoy - 17 d'abril de 2013


17/01/13  Entrevista a Xavier Melgarejo al programa "El Cafè de la República" de Joan Barril a Catalunya Ràdio

El 17 de gener, en Xavier Melgarejo va ser entrevistat per Joan Barril al programa "El Cafè de la República" de Catalunya Ràdio: 
 
"El nivell educatiu al nostre país no deixa d'acumular puntuacions negatives que posen en dubte la seva qualitat. Sembla urgent una transformació de la pràctica educativa i sovint es posa el model finlandès com l'exemple a seguir. A més, en el punt de mira està l'esborrany de llei de reforma educativa proposat pel ministre Wert. De tot plegat en reflexionem amb un expert en el sistema educatiu de Finlàndia, Xavier Melgarejo, psicòleg, doctor en Pedagogia i membre de prestigi del Consell Escolar de Catalunya."

Podeu escoltar l'entrevista al següent enllaç: El Cafè de la República.

24/01/13  Entrevista a Xavier Melgarejo al programa "Siglo 21" de Ràdio 3

El 24 de gener es va emetre una entrevista d'en Xavier Melgarejo al programa "Siglo21" de Radio3

Dins la secció "La Puerta de Atrás" d'aquest programa volien conèixer més a fons la pedagogia més valorada de Europa, la de Finlandia. Xavier Melgarejo, expert en la temàtica, va fer una presentació i un anàlisi del sistema educatiu d'aquest país.

Podeu escoltar el programa en el següent enllaç: "Siglo21 - 24 de gener" 
 

      2012

16/12/12  Entrevista al diari El Punt Avui a Xavier Melgarejo: "En saber que tenia càncer vaig plorar tres dies seguits"

El diari El Punt Avui, a l'edició nacional en paper d'ahir diumenge 16 de desembre, va publicar una entrevista a Xavier Melgarejo.

A l'entrevista en Xavier ens parla de la seva experiència amb el càncer i de com ha pogut lluitar contra la malaltia en pau i congratulat amb el món.

Podeu llegir-la al següent enllaç: 
"En saber que tenia càncer vaig plorar tres dies seguits"


24/11/12  La nostra escola és notícia a l’Informatiu de TVE-1
El dissabte 24 de novembre, l’Informatiu de TVE-1 va emetre un reportatge sobre el col·legi Claret.

El reportatge analitzava quins paràmetres estableix el Col·legi per seguir el model educatiu finlandès, considerat el millor d’Europa.

Projectar activitats específiques per millorar la competència lectora dels alumnes, sotmetre els professors a examen, o avaluar les competències comunicatives dels mestres són alguns dels paràmetres amb què es basa el model nòrdic, i que el Col·legi en aquest cas, intenta seguir per reduir el fracàs escolar, que ha reduït en un 18%.

A continuació podeu veure el reportatge: TVE1 – L’Informatiu (10’45''):


11/11/12  Notícia al Telediario de TVE1, "Modelo educativo España - Finlandia"

El passat diumenge 11 de novembre, al Telediario de les 21h de TVE1, va sortir l'escola Claret com a exemple d'escola que segueix el model educatiu finlandès per obtenir millors resultats escolars.  

Podeu veure la notícia al següent enllaç: Telediario (33'45'')


22/10/12  Notícia al diari El Mundo "Jóvenes emprendedores con la oficina en el aula del insituto"
El passat dilluns 22 d'octubre, alumnes de 1r i de 2n de Batxillerat del col·legi Claret de Barcelona van participar a l'obertura del curs de Junior Achievement que es va fer al CaixaForum. El diari El Mundo a data 30 d´octubre ha publicat una notícia sobre l'acte i sobre el projecte que està realitzant.  

Podeu llegir la notícia en el següent enllaç: Notícia


09/10/12  Entrevista a l'ABC a Xavier Melgarejo: 
"Així aconsegueix Finlàndia ser el número 1 en Educació a Europa"

El passat 9 d'octubre el diari ABC va publicar una entrevista a Xavier Melgarejo, actual psicòleg escolar del col·legi Claret, sobre l'èxit del sistema educatiu finlandès. 

Des de fa més d'una dècada Finlàndia ocupa les primeres posicions del podi europeu pel seu excel·lent nivell educatiu, i la OCDE confirma que només un 8% dels alumnes finlandesos no acaben els seus estudis obligatoris, una dada molt positiva en comparació al 30% d'espanyols que no acaben el Batxillerat.  

Javier Melgarejo, intrigat en descobrir la clau d'aquest èxit escolar, des de fa uns quants anys estudia i analitza el cas finlandès per descobrir les claus del seu èxit. 

Podeu llegir l’entrevista al següent enllaç: "Así consigue Finlandia ser el número 1 en educación en Europa", diari ABC.

 

      2011


El Claret a la Sèrie MESTRES de TV3
 

"Mestres" és una sèrie sobre el món de l'escola i l'educació, que mostra com són i què fan els homes i les dones que viuen l'educació a peu d'aula, ara i aquí. Per fer-la, han visitat escoles i instituts arreu de Catalunya. Un d'ells el Col·legi Claret de Barcelona. Han parlat amb mestres i alumnes i, han viscut al nostre costat algunes de les experiències educatives que es fan al nostre centre.

El resultat de la sèrie és un mosaic de vivències, opinions i reflexions sobre la vida quotidiana a l'escola, i també sobre allò que es pot fer -i ja s'està fent- perquè sigui cada dia millor. "Mestres" és una sèrie sobre els homes i dones que busquen i troben solucions des de l'aula als reptes que planteja educar els nens i nenes del segle XXI.

El segon episodi porta com a títol: L'èxit i el fracàs (Què vol dir "excel·lència", què cal avaluar i com fer-ho). 

Per visualtizar el programa cliqueu al següent enllaç (les imatges de l'escola surten a partir del minut 12'42): 
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3931830

04/12/11  Article sobre Xavier Melgarejo a la Vanguardia 

Diumenge 4 de desembre el diari La Vanguardia va publicar un article a la pàgina 40 sobre ensenyament, centrat en la figura de Xavier Melgarejo com a director del col·legi Claret i especialista en en el sistema educatiu als països escandinaus. Aquí teniu la notícia en pdf. 
www.claretbarcelona.net/recursos/arxius/20120208_0117article_Vanguardia.pdf


24/03/11  El Claret al Telenotícies de TV3

Dijous 24 de març de 2011 es publica l’ "Informe sobre el risc del fracàs escolar a Catalunya" elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).

L’informe avalua la situació del fracàs escolar i aporta propostes per tal de reduir-lo. Un dels aspectes que trobem són 6 referents de bones pràctiques a Catalunya que han permès reduir fermament el fracàs escolar en alguns centres.   

 El col·legi Claret n’és un d’ells, tal com recull l'esmentat informe: "La sisena bona pràctica és l’experiència del col·legi Claret, a partir del coneixement del sistema educatiu finlandès. El punt de partida d’aquesta és la investigació de les principals característiques del sistema educatiu finlandès, entre les quals destaquen que la família finesa és la principal responsable de l’educació dels fills i l’especial importància que se li atorga a la figura del professorat. En aquest sentit, al col·legi Claret s’incideix particularment en la formació del professorat mitjançant la creació d’equips d’investigació i de comissions de treball transversals al centre, les quals també s’obren a les famílies. Aquesta pràctica ha estat avaluada i els resultats obtinguts apunten cap a una disminució del fracàs escolar i un descens de la taxa de no graduats en els darrers cursos."L’informe també recull, en format de fitxa, les activitats desenvolupades per tal d’aconseguir aquest èxit. Les principals mesures que ho han fet possible són: 

  •  El treball de tot l'equip docent basat en el rigor, la il·lusió i la dedicació. 

  • El seguiment, l'avaluació i el diàleg amb l’equip docent que ha permès millorar en eficàcia i qualitat. 

  • L'aposta programada, progressiva i serena per les noves tecnologies. 

  • L’atenció a la diversitat amb la programació d'optatives, els grups flexibles i les tutories. 

  • L’aportació de les famílies i el treball conjunt amb l’equip docent acompanyant a tot l’alumnat en el seu progrés per assoli una formació integral. 
Per aquest motiu el Telenotícies de TV3 ha volgut recollir in situ les mesures que l'escola porta anys aplicant, que li han permès, entre d'altres, situar-se al capdavant en la reducció del fracàs escolar.

Així doncs, podreu veure la notícia referent al col·legi Claret i a l’informe publicat pel CTESC al Telenotícies de dijous 24 de març de 2011. Aquí teniu el link a la notícia: 
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3439230  (23'14")
 

10/03/11  Article a la Vanguardia

Fa unes setmanes l'encarregat de comunicació de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Manel Piñeiro, es va adreçar al col·legi per tal de fer un reportatge, conjuntament amb la Vanguardia, sobre la prevenció d'ús de drogues. La redactora Maite Gutiérrez va visitar l'escola i es va reunir amb Xavier Melgarejo, director i encarregat del programa "Sobre canyes i petes", i un grup de sis alumnes de Secundària. El resultat d'aquesta reunió és un article que la Vanguardia va publicar el passat 10 de març. 

Podeu consultar l'article en format pdf o bé a la web de la Vanguardia en format digital 

15/11/11  El Claret a Banda Ampla

El programa Banda Ampla de TV3 va convidar el col·legi Claret de Barcelona a participar el dijous 15 de setembre a les 22:30 h. de la nit per tal de debatre la situació de l'Educació a Catalunya. L'escola hi va ser representada per tal d'aportar la seva experiència en la reducció del fracàs escolar i la recerca d’un model educatiu de qualitat. Aquí teniu l'enllaç del programa.